Huisarts

Je hoort tegenwoordig vaak verhalen over huisartsen. Als je verhuist bent naar een andere wijk of gemeente vliegen de meningen over huisartsen je om de oren. De een vindt dokter Z een goede arts, terwijl de ander deze arts juist waardeloos vindt.

Zo kregen wij dokter PC toen wij in Lelystad kwamen wonen. Dokter PC kende ik ergens van…hij was járen geleden huisarts in Almere. Dokter PC is slecht bereikbaar en áls hij al bereikbaar is dan is een standaard vraag of je rookt. “Ken je het boek van Allan Carr? Hij schreef over hoe te stoppen met roken”. Alsof een gekneusde enkel iets met roken te maken heeft, om maar een voorbeeld te noemen.

Mijn vrouw slikte enkele jaren geleden harttabletten en ja, ze rookte en rookt nog steeds. Door de harttabletten werd haar doorbloeding slechter wat resulteerde in een huid dat ineens ging scheuren bij koud weer. Ik denk dat het de winter van 2013-2014 was dat de huid op haar handen zó erg scheurde dat een toetsenbord bedienen onmogelijk was. Zij probeerde een afspraak te maken met dokter PC, helaas kon ze pas een week later terecht. Mijn vrouw ging meteen op zoek naar een andere huisarts want dít was de druppel. Ze zocht, vond en kon vrijwel direct terecht bij dokter NK in het centrum. Ze kreeg hormoonzalf voorgeschreven, de zalf deed haar werk binnen enkele dagen. Hoe fijn was het een huisarts te hebben waar je snel terecht kunt ook al zat zijn praktijk zo’n vier kilometer verderop.

In 2015 raakte ik mijn vrouw bijna kwijt, ze heeft een paar dagen in het ziekenhuis gelegen en kwam, min of meer, verward weer thuis. Na het maken van een afspraak met dokter NK begon de ellende. We legden uit wat er gebeurd was en het enige dat deze arts kon was een grote mond opzetten, ongeloof tonen, het advies ademhalingsoefeningen downloaden van Youtube en ons heen sturen. Dit resulteerde in het verliezen van vertrouwen in een mens dat juist een vertrouwenspersoon zou moeten zijn. Een persoon die gestudeerd heeft om een soort psychologische rol te hebben voor mensen met problemen en hier eventueel een medicijn voor uit te schrijven.

Mijn vrouw belde voor een recept en  kreeg te horen dat wij uitgeschreven waren bij deze praktijk. Wíj weten nergens van, maar de assistente weet te vertellen dat “een uitschrijving niet uit de lucht komt vallen” en “qua administratie is het hier sowieso een zooitje, maar ik heb jullie weer ingeschreven”. Een paar maanden geleden kom ik, op afspraak, bij dokter NK. Ik loop al een tijdje (eigenlijk veel te lang) met pijn in mijn schouder, hij doet wat testjes met mijn arm wat behoorlijk pijn doet. Ik moet rust houden, rust waar ik geen tijd voor heb dus ik vraag  om pijnstillers. Na de kuur is er geen verbetering dus ik ga terug naar huisarts NK, hij zegt dat ik een peesontsteking heb en verwijst mij door naar een fysiotherapeut. De eerste zes behandelingen betaal ik uit eigen zak, de volgende negen behandelingen gaan via mijn zorgverzeraar. Er schijnt, naast de peesontsteking, nogal wat kalkafzetting op m’n botten in m’n bovenarm te zitten. Halverwege de vijftien behandelinhen maak ik een verkeerde beweging, éven leken we vooruitgang geboekt te hebben…tot nu.

Bij mijn laatste bezoek aan de fysiotherapeut krijg ik te horen dat huisarts NK ermee gaat stoppen en wij per 1 september een vervanger krijgen, dokter C. NK schijnt de boel belazerd te hebben en is op non-actief gesteld door het medisch tucht college, had hij eerder al een ton (€ 100.000,-) boete gekregen, blijkt dat er veel meer aan de hand is. Salaris ontvangen van (uitgeschreven) patiënten, veel te hoge declaraties indienen etc. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik raadpleeg mijn grote vriend Google. Inderdaad, NK staat op de zwarte lijst, net als zijn opvolger, dokter C. Meer dan 2000 patiënten zaten tijdelijk zonder huisarts, zich afvragend of hun dossier uberhaupt wel volledig bij gehouden is. Na publicatie van Omroep Flevoland, en medewerking van bronnen, hebben wij het vertrouwen volledig verloren in deze praktijk en diensdoende artsen. Net als veel patiënten kozen wij voor een andere praktijk, terug naar het oude nest waar in de loop der jaren ook een frisse wind heeft gewaaid. Vrijdag aanstaande ga ik kennismaken met onze nieuwe huisarts, eens horen of zij een passende oplossing kan geven voor mijn schouder/bovenarm probleem.

3 thoughts on “Huisarts

  1. Inderdaad. Er zijn van die kwakzalvers die het doen om er alleen maar zelf beter van te worden. Maar zal mij niets verwonderen als jij over een paar amandel elders op nieuwe gaat beginnen

  2. Vervelend zeg deze slechte ervaringen!
    Toch is het advies m.b.t. he schouder wel realistisch. Hoe moeilijk het ook is (ik weet er alles van, mijn duimgewricht is al sinds januari ontstoken) rust is wel belangrijk om de ontsteking te verhelpen. Voor je het weet loop je anders met chronische pijn in je schouder. Sterkte ermee!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.